Home Блог Ромашка

Аромотерапія

Вхід для редакторів

Останні коментарі

Понеділок, 18 липня 2011 10:35

Ромашка

Автор 
Оцініть матеріал!
(1 Голосувати)

Відноситься до сімейства складноцвітих. Збирати потрібно тільки ромашку справжню. З квіток ромашки виробляють знаменитий блакитний азулен, який додають в дорогі креми. Ефірне масло ромашки має злегка трав'янистим, солодкуватим запахом. Найбільш якісною вважається ромашка, що виростає на Балканському півострові.

Вирощується в країнах Центральної Європи і в Індії.

Ефірне масло отримують з квіток шляхом екстракції або перегонки з водяною парою.

У парфумерної та косметичної промисловості ефірну олію ромашки використовується як ароматичний компонент при виробництві парфумерних виробів і косметичних засобів. Крім того, він використовується при простудних захворюваннях і як засіб, що сприяє загоєнню ран. Входить також до складу екстрактів для ванн, масажних і гігієнічних кремів.

Масло ромашки лікарської отримують із суцвіть ромашки звичайної (Matricaria chamomilla L.), вирощуваної по всій Європі, а також в Індії та в Австралії. Дистиляція з водяною парою дає близько 0,5% олії, що містить в основному компоненти з високою температурою кипіння, у тому числі близько 4% азулена. Масло має блакитне забарвлення. У продажу зустрічається під тією ж назвою більш дешеве масло, одержуване перегонкою з паром з суцвіть, залитих лимонним маслом. Це масло легко відрізнити від стандартного по запаху і аналітичними методами.

Властивості і застосування. Відомо у фармації як чудовий антисептичний засіб, який застосовується в складі різних медичних препаратів. Лікувальні властивості подібні властивостями масла ромашки римської, хоча дещо слабше і менш універсальні. Зокрема, в меншій мірі виявляє здатність захищати від дратівливих зовнішніх факторів, а також від подібної дії інших масел.

В ароматерапії застосовується насамперед як більш дешевий замінник масла римської ромашки, головним чином при шкірних інфекціях як протизапальний, знеболюючий і заспокійливий засіб.

Увага! Не застосовувати в перші місяці вагітності.

Застосування в ароматерапевтичних сумішах. Для ванн: хвилювання, мігрені, безсоння, порушення менструацій, запалені стану шкіри, вугри, дерматози, екземи, опіки, себорея, лупа.

При масажі: хвилювання, мігрені, безсоння, порушення менструацій.

Для компресів: запалені стану шкіри, вугри, дерматози, екземи, опіки, себорея, лупа.

При інгаляції (ароматерапевтичний камін): хвилювання, мігрені, безсоння, порушення менструацій.

Масло ромашки римської отримують з ромашки шляхетної (Anthemis nobilis L.), вирощуваної в країнах Європи з помірним кліматом (Бельгія, Франція, Німеччина, Великобританія). Дистиляція з водяною парою суцвіть чи цілих рослин дає відповідно близько 1,0 або 0,25% масла. Воно світліше, ніж масло ромашки лікарської, містить азулен.

Властивості і застосування. Масло ромашки римської дорожче масла ромашки звичайної, але має велику область застосування. Його головною перевагою є здатність заспокоювати різні подразнення шкіри, дихальної системи тощо, що визначає сферу його застосування, особливо в препаратах для дітей. Пом'якшує і заспокоює стану страху, істерії, роздратування. Допомагає при депресії, стимулює пам'ять. Застосовується при розладах травної системи, особливо при нетравленні або відсутності апетиту у дітей. Як знеболювальний засіб допомагає при головних і м'язових болях, ревматизмі та артриті. Широке застосування знаходить при терапії шкірних захворювань інфекційного та алергічного походження, лопаються судин, лікуванні ран і т.д. Зміцнює імунну систему.

Увага! Не застосовувати під час вагітності.

Застосування в ароматерапевтичних сумішах. При масажі: депресія, нервові напруги, істерія, безсоння, роздратування, головні болі, провали пам'яті, зубні болі, запалення вух, кон'юнктивіт, м'язові болі, особливо при спортивних зусиллях, артрит і ревматизм, порушення менструального циклу та пов'язані з ним болю, проблеми менопаузи, гастрических розлади, відсутність апетиту, розлад у дітей, виразки шлунка.

Для ванн: те саме.

Для компресів: запалені стану шкіри, дерматози, опіки, у тому числі сонячні, полопані кровоносні судини, лупа, подразнення шкіри у немовлят, рани, запалення вуха, кон'юнктивіт.

При інгаляції (ароматерапевтичний камін): депресія, нервові напруги, істерія, безсоння, роздратування, головні болі, порушення менструального циклу, проблеми менопаузи.

{socbuttons}
Читати 2121 разів Останнє редагування П'ятниця, 16 вересня 2011 13:55
Детальніше в цій категорії: « Лаванда

Залишити коментар

Переконайтеся, що Ви вводите (*) необхідну інформацію, що вказано.
Код Основний HTML дозволяється.


Останні статті

Стата

фитотерапия травы, лечение фитотерапией, лечение травами, гомеопатия, лечебные травы, лекарственные растения, геморой, гайморит, стоматит. лікуальні рослини, лікування фітотерапія, лікувальні трави, гомеопатія, лікування травами, фронтіт, стоматит, лечение прополисом, прополіс.